Moji zobje so res v zelo zelo slabem stanju,pred leti so mi na Hrvaškem naredili prevleke na obeh enkah in dvojkah. Ampak te prevleke niso dolgo zdržale in se mi je najprej odlomila ena dvojka,zdaj pa še druga. Prvo dvojko mi je > zobozdravnica nekako rešila, zdaj me muči druga. Rada bi si naredila, zaenkrat nove prevleke čez obe enki in dvojki,potem pa naprej.

Vsekakor bi bilo dobro, da bi za prvi pregled prinesla s seboj novo sliko vseh zob-ortopan in še lokalne slike sprednjih štirih zob. Na podlagi slike in pregleda v ustih vam nato lahko natančno svetujemo za vas najugodnejšo in najlepšo rešitev. Načeloma bi potrebovali 10 dni za izdelavo. Seveda včasih se da tudi v enem tednu. Pri nas navadno prvič snamemo vso staro protetiko, obrusimo do zdrave zobovine naredimo odtise in nato še provizorij. Potem v drugi seji preverimo ustreznost ogrodja,v tretji seji nato barvo in obliko porcelana ter, če je vse po vaših željah lahko že v tretji seji cementiramo gotovi izdelek. Če barva ali oblika ne ustreza se pošlje v laboratorij še na popravek in dobite v četrti seji cementiran gotov izdelek.

Glede na to da imam prednje zobe v razmaku sem se odločila, da polepšam svoj nasmeh z zobnimi luskami. Prebrala sem namreč da je možno to popraviti.

Res je, da lahko z zobnimi luskami narejenimi iz tanke plasti porcelana popravimo manjše nepravilnosti v obliki,poziciji in barvi zob. Za izdelavo luske moramo površino zoba obrusiti do plasti dentina,sledi odtis zobnega loka ,nato pa na tako predhodno pripravljen zob zobotehnik v laboratoriju izdela iz porcelana lusko,v zobni ambulanti pa jo cementiramo na zobno površino.

Moj oče je star 84 let in ima le še en zob. Zanimajo ga zobni vsadki. Bi lahko prišel na razgovor?

Vsekakor za starostnika nastopi težava in dilema kaj potem, ko se izgubi še zadnji zob. Predvsem je pri odločanju ali je vaš oče primeren kandidat za vstavitev implantatov, pomembno stanje kostnine,prisotnost morebitnih bolezni, jemanje zdravil, ki bi upočasnili ali zavirali vraščanje implantata,njegovo zdravstveno stanje na sploh. Nič niste napisali ali gre to za zgornje ali spodnje zobe. Kadar gre za zgornjo čeljust je priporočljivo, da se izdela totalna proteza na štiri implantate,v spodnji čeljusti pa nekako pri starejših in v primeru dobre kostnine dovoljujemo tudi dva implantata na katere se izdela totalna proteza. V kolikor bi želel mostovno konstrukcijo je minimum šest implantatov, za kar pa mislim da je pri starostniku z 84 leti povsem nepotreben napor in obremenitev. Za točen strošek in seveda za oceno primernosti vas napotim do svojega kirurga .Tam opravita pregled in posvet, kirurg vam tudi predstavi finančni načrt. Po vsaditvi implantatov je potrebno počakati vsaj 3-4 mesece na popolno vraščanje implantata v kost. Po tem obdobju sledi obremenitev .To pomeni da pri nas v ambulanti izdelamo totalno protezo, ki se s posebnimi čepki fiksira na implantate v ustni votlini. Proteza je v vsakem trenutku snemljiva. Pacient jo sname in očisti ter nato namesti nazaj v usta. Cene implantatov in sistemov,ki se jih montira na implantat se nekoliko razlikujejo med različnimi proizvajalci. Seveda je kirurg tisti,ki se odloči za najprimernejšega proizvajalca.

Zanima me, kako se popravi zob med zgornjim sekalcem in podočnikom, ki je zelo majhen in je zrasel za njima, tako, da malo od dlje izgleda kot da sem brez zoba. Kakšno tehniko se tukaj uporabi in koliko stane? Je mogoče, da bi ga ne bi bilo potrebno izriti, ampak samo dati nekaj čezenj, čeprav je med sekalcem in podočnikom malo prostora (zato je tudi zrasel zadaj).

Kadar zob zraste za vrsto zob je dostop res otežen vendar se že nekako najde dostopna pot do mesta kariesa. Vedno se izbere smer poti pri kateri je potrebno odnesti najmanj zdrave zobovine na prizadetem zobu. Zob, ki stojijo spredaj pa se ne dotikamo. Če vas prav razumem bi rada ta zob preoblekla. Zdi se mi škoda, da bi ga preoblačila, če ima le manjšo kariozno luknjico .Le-ta se popravi in zob ostane kot je. Lahko pa se odločite za ortodontske premike zob in ureditev stanja v celoti.

Pred 7. leti sem imela poseg , imam namreč preveleke zgoraj in spodaj, s tem, da sta mi dve prevleki pred 4.dnevi odpadli in sem ju provizorično nataknila nazaj, seveda začasno, saj tako ne morem niti pošteno jesti. Spodaj so se mi na prevlekah pokazali kovinski deli. Bila sem pri dr.Maričevi in ji to povedala in seveda pokazala, pa je rekla, da naj si naredim na spodnji čeljusti dva vsadka, (spodaj nimam zadnjih zob), in da mi bo potem zamenjala prevleke in naredila mostiček, katerega naj bi povezala z vsadki (na vsaki strani eden). Zanima me namreč, kakšen je postopek, čas in pa seveda cenovno to pri vas in pa me zanima še to, kakšni so plačilni pogoji za uslugo (plačilna kartica, kredit, keš ipd.)

Seveda kadar pogleda skozi prevleke kovina ni več kaj dosti pomagati takrat rečemo da je protetični nadomestek dotrajan in je potrebna menjava.Za natančen izračun bi bil potreben pregled saj iz navedenega ne morem natančno razbrati koliko prevlek bi potrebovala in kakšen most. Včasih kadar nimate zadnjih zob in je verzel velika se lahko vrzel nadomešča z delno protezo, ki se jo sidra na nosilne zobe zato le-ta ne izpada ali pleše po ustih. Kar se tiče vsadkov je cena vsaditve enega implantata med 850 in 1100 eur odvisno od vrste in dimenzije implantata. Glede izbora vrste implantata se odloči kirurg ki naredi vsaditev. Jaz sodelujem s kirurgom za katerega lahko rečem da je eden najboljših v Sloveniji in mu zato tudi popolnoma zaupam. Vsekakor vam svetujem da se oglasite na pregled in posvet, cena pregleda je 15 eur in takrat vam bom natančno povedala kašne možnosti imate in kakšna je cena za posamezno varianto. Plačila so možna z gotovino ali kartico. Na Diners imamo možnost plačila na 4 obroke na American express pa na 12 obrokov.Za morebitna naročanja pokličite v času delavnika in radi vam bomo dali ustrezen termin.

Zanimajo me onlay-ni, ker se mi zobje kar nekako “topijo”, krušijo, skratka izginjajo mislim da je to edina rešitev in bi, po mejm mnenju potrebovala 6 takšnih preoblek. (to je zgolj moje mnenje). zanima me torej cen (okvirna) za takšen poseg.

Vsekakor bi vam svetovala pregled in posvet v naši ambulanti. Tako bi lahko določili ali je onlay res edina in predvsem prava rešitev za vaše težave.

Moji zobje so res v zelo zelo slabem stanju,pred leti so mi na Hrvaškem naredili prevleke na obeh enkah in dvojkah. Ampak te prevleke niso dolgo zdržale in se mi je najprej odlomila ena dvojka,zdaj pa še druga. Prvo dvojko mi je zobozdravnica nekako rešila,zdaj me muči druga. Rada bi si naredila, zaenkrat nove prevleke čez obe enki in dvojki,potem pa naprej.

Kot prvo bi rada izrazila obžalovanje,da se vam je zgodila tako neprijetna situacija. Navadno morajo protetični izdelki zdržati v ustih vsaj pet let. Temu rečemo garancijska doba. Seveda lahko garancijo dajemo samo na material ne pa na zob in njegov obstoj v čeljusti. Torej zobozdravnik s svojim delom in izbiro dobrega zobotehnika,ki sodelujeta v timu, lahko zagotovi, da je protetično delo dobro. V Sloveniji si zobozdravstveni timi zastavljamo visoke standarde in od njih ne odstopamo. Seveda se nam to maščuje pri ceni. Vendar smo slovenski zobozdravniki mnenja ,da je na prvem mestu pacientovo zdravje in izdelava visoko kvalitetnih izdelkov, ki bodo zagotovili dolgoročno obojestransko zadovoljstvo. Predlagala bi vam, da naredite posnetek celotnega zobovja (ortopan) in nato pridete na pregled,kjer bom pogledala kakšno je vaše stanje in bova nato skupaj našli za vas rešitev, ki bo estetska in tudi cenovno naj ugodnejša.

Zanima me Vaša tehnika odstranjevanja amalgamskih zalivk. Ali uporabljate kakšne posebne sesalce in kake dodatne zaščite pred sproščanjem živega srebra?

V naši ambulanti kadar se odstranjuje amalgamska zalivka uporabljamo poleg malega navadnega sesalca še sesalec večjega premera z večjo močjo sesanja,ki večinoma posesa vas amalgam. Seveda se zaradi uporabe vodnega spreja amalgam ne sprošča v obliki prahu ampak nastane zmes vode in amalgama,ki jo je mnogo lažje posesati. Voda iz sesalnega sistema gre nato v amalgam separator in se tam loči od vode ,ki gre nato naprej v odtoke z ostalimi odplakami. Usedlino iz amalgam separatorja se odstranjuje po potrebi, ko je posoda polna in jo odpelje za to pooblaščena ustanova.

Na morju sem se poškodovala, in sicer sem si »zbila« zob, in sicer 1 (enko) desno zgoraj. Danes sem bila na pregledu pri zobozdravniku. Naredil mi je tudi RTG posnetek čeljusti. Ker pa je CENA postopka »zasoljena«, se obračam na vas, da mi sestavite ponudbo. Glede na to, da mi ne bo treba vstavljati umetne kosti ter mrenice, se mi zdi cena previsoka. Zasledila sem na forumu, da opravite zelo kakovostno ter da je cena dosti dostopna pacientu.

Glede vstavitve implantata sodelujem s kirurgom, ki je v Sloveniji zelo priznan in se na njegovo delo tudi zanesem, da bo dobro opravljeno in da bo implantat po vstavitvi stal tam kjer si ga želim za nadaljnjo oskrbo. Navadno zahtevamo, da se naredi cone beam CT posnetek. To je posnetek, ki nam prikaže strukturo in debelino posameznih plasti kostnine. Glede na ta posnetek se tudi odločimo za vrsto implantata,ki je za vas najprimernejši. Zato vam lahko povem le okvirno ceno vsaditve implantata, glede na vrsto implantata,ki se ga izbere. Glede nadalne oskrbe pa tako. Navadno se odločim za ekstrakcijo preostale korenine in izdelavo provizorija,ki je mini delna protezica,ki nadomesti manjkajoči zob in se vpne na stranske zobe. Prednost take protezice je, da se jo lahko prilagaja glede na posamezne faze dela in varuje greben po ekstrakciji. Po ekstrakciji navadno počakamo 8 tednov in se šele nato odločamo za vstavitev implantata. Včasih s sodelovanjem kirurga, se odločim za ekstrakcijo in isto fazno vstavitev implantata,vendar je slabost metode, da v kolikor se ne doseže dobre primarne stabilnosti implantata le-ta lahko nekoliko spotuje in se minimalno premakne, pa vendarle dovolj, da je potem kasneje spremenjena os bodočega zoba. Ko je enkrat implantat vsajen, se mora počakati na vraščanje 4 mesece in šele nato se naredi nadgradnjo na implantat. Čez dva meseca nato vstavitev implantata in nato čez štiri mesece nadgradnja. Nadgradnjo se naredi v enem tednu,ker je več faz(odtis implantata z povezovalnim delom,proba ogrodja in proba porcelana ter definitivno cementiranje). Sama osebno sem pristaš, da se pri takih stvareh ne hiti in da se dela po fazah, saj lahko preskakovanje določenih faz pripelje do kasnejših nezadovoljnosti.

Sem pred koncem nošenja oz. uporabe fiksnega ortodontskega aparata, s katerim so se in se še bodo dokončno odpravili razmaki med zobmi. Še vedno pa bo ostal en “problem”, in to je, tako je navedel ortodont, “premajhni” zgornji sprednji zobje, glede na spodnje, če sem ga prav razumel. Sprednji zobje namreč bolj spominjajo na kvadratke kot pravokotnike, kakršna je oblika vidnega dela popolnega (oz. največkrat “oglaševanega”) zoba. Zanima me, na kakšen način se doseze “povečanje” zob in ali je sploh smiselno samo zaradi izgleda popravljati navedeno “napako”.

Res je da je idealna oblika sprednjih sekalcev  v obliki pravokotnika.Pri moških je tudi idealno, da so prvi in drugi sekalci skoraj enako dolgi,medtem ko pri ženskah naj bi posnemali potek nasmejane ustnice. Seveda so to ideali ki se jih da s protetičnimi in paradontološkimi posegi tudi doseči. Kadar želimo popraviti take "napake" je potrebno narediti študijski model,se pogovoriti s paradontologom koliko dlesni lahko odstrani in s tem podaljša del zoba,ki glede iz dlesne. Seveda pa potem brez protetičnega dela ne gre. To pomeni, da se del zobne sklenine odnese in na takšen zob prilepi porcelansko lusko. Seveda kadar gre za take manjše popravke se odnese le malo zoba,to pomeni, da le neravnine v sklenini odnesemo. Za paradontološki del pa vam ne morem natančno odgovoriti.Za natančen predračun iz strani paradontologa bi moral iti še na pregled k paradontologu z študijskimi modeli.

Zanimam se za hčerko, ki bi potrebovala implantat. Zanima nas kaj vse je potrebno in koliko stane. V prilogi se nahaja ortopan.

Kot sem lahko razbrala iz ortopana vaša hčerka nima samo težave z manjkajočim zobom desno zgoraj. Prav tako ima v spodnji čeljusti perzistirajoče melče petice,ker ni imela stalnika,ki bi izrasel in izpodrinil mlečnik. Svetovala bi vam da se cituacija rešuje ortodontsko. Predlagala bi ekstrakcije mlečnih petic spodaj in pomik stalnih šetic in sedmic naprej s tem bi se omogočila tudi izrast modrosnika desno spodaj. Zgoraj pa bi se prav tako ortodontsko potegnilo naprej stalno sedmico in nato osmico. Za tak ortodontski poseg bi morala nositi fiksni zobni aparat. MENI OSEBNO SE ZDI PRAV ŠKODA TAKO MLADEMU ČLOVEKU VSAJATI IMPLANTAT,ČE IMA ČE V ČELJUSTI SVOJE NARAVNE ZOBE. Še vedno je najboljši implantat naravni zob. Če boste potrebovali kontakt ortodonta me lahko pokličte v času delovnika.

Kaj je estetsko zobozdravstvo?

Estetsko zobozdravstvo je veja zobozdravstva, ki izboljša nasmeh in zdravje vaših zob. Skoraj vsak poseg ima dve funkciji: estetsko in funkcionalno. Pred posegom izkušen estetski zobozdravnik pretehta oba elementa, ko se odloča o načinu posega. Za pacienta to pomeni lep nasmeh in neproblematično prihodnost.
Omogočite piškotke na spletni strani Murident in izboljšajte delovanje (dovolite Google Analytics anonimno beleženje statistike obiska, FB gumbe za všečkanje, itd.) Ali se strinjate z uporabo piškotkov? Dodatne informacije »