Estetsko zobozdravstvo

Estetsko zobozdravstvo vam lahko pomaga do sproščenega nasmeha, pri katerem ne boste obremenjeni s tem, kakšne zobe razkrivate. Estetski tretmaji so danes dostopni vsakemu posamezniku in niso več le v domeni filmskih zvezd.

Zobozdravstvo estetsko

Zobozdravstveni posegi niso dobrodošli samo zaradi estetskega izgleda, ampak tudi zaradi zdravja! Estetsko zobozdravstvo obsega različne postopke, ki v večji meri obsegajo:

 

Bele zalivke

Kadar je defekt v zobu zaradi zobne gnilobe manjši, to pomeni, da ne zajema prevelikega dela zoba se lahko odločimo za izdelavo direktne estetske restavracije. V tem primeru s posebnimi belimi materali naredimo zalivko in po končanem posegu zobu povrnemo njegovo prvotno obliko in barvo.

 

Inlay prevleke in Onlay prevleke

Včasih  stara zalivka ali zobna gniloba zajema večji del zoba, zato je takrat je smiselno, da pacientu svetujemo izdelavo indirektne estetske restavracije. To pomeni za pacienta en obisk več v zobni ambulanti in na koncu boljša in trajnejša rešitev težave, za nas pa to predstavlja nekoliko zamudnejši postopek in vključitev zobnega tehnika v naš tim.

Pri indirektni restavraciji se glede na obseg zobne gnilobe in/ali stare zalivke odločimo za izdelavo keramičnega vložka, ki ga izdela zobni tehnik na podlagi našega odtisa. Restavracijo imenujemo Inlay, kadar zajema eno, dve ali več ploskev pri čemer so vrški zoba ohranjeni, kadar pa moramo v restavracijo vključiti še manjkajoči vršek zoba, pa govorimo o onlay-u.

V ordinaciji potem, ko zobotehnik izdela iz porcelana vložek sledi lepljenje inlay-a ali onlay-a s posebnimi lepili in na koncu še poliranje stikov med restavracijo in zobom. S to metodo vzpostavimo prvotno stanje v celoti tako iz estetskega kot tudi funkcionalnega vidika. Nenazadnje pa je trajnost take restavracije je večja.

 

Zobne luske

Poseben primer estetskega zobozdravstva so seveda sprednji zobje. To so zobje vidnega sektorja in še kako pomembno je, da dajejo lep in zdrav videz. Pogosto se zalivke na sprednjih zobeh s časom zabarvajo, dobijo rumenkast ali temen rob in tako v ustih dajejo neurejen videz.

Kadar so te zalivke manjše, lahko le –te enostavno zamenjamo in bodo zopet kar nekaj časa služile svojemu namenu. Kadar so zalivke večje, pa lahko pacientu svetujemo izdelavo estetskih zobnih lusk.

Za izdelavo zobne luske je potrebno odstraniti del sklenine na sprednji strani zoba, saj si s tem zagotovimo prostor za lusko, ki jo zobotehnik izdela iz porcelana. Žal kadar so zalivke preobsežne, tudi zobne luske ne morejo nadomestiti manjkajočega dela zoba. Zato je v takem primeru smiselno, da se raje izdela polne keramične zobne prevleke, ki se jih cementira na obrušen zob in pokrije vse robove, do prehoda zoba v dlesen. Tako dobimo lep in naraven zob.

V estetskem zobozdravstvu se zobne luske se lahko v manjši meri uporablja za popravilo nepravilnosti položaja in oblike zob. Kadar ima pacient rahlo rotirane zobe in si želi lepe ravne zobe brez ortodontskega premikanja lahko z natančnim načrtovanjem brušenja in nato izdelavo zobne luske dobimo lep in skladen nasmeh.

Prav tako kadar zob ne izraste v svoji normalni obliki, govorimo zlasti o rudimentarnih drugih sekalcih, lahko z zobno lusko dosežemo njegovo naravno obliko. Rada bi še omenila, da lahko z lusko zapiramo neželjene razmake ali diasteme mad prvimi sprednjimi sekalci.

 

Več informacij o estetskem zobozdravstvu

Estetsko zobozdravstvo je sestavni del vsakdanjega življenja in lahko postane tudi del vaše podobe in vtisa, ki ga naredite na sogovornika.

Informirajte se, preberite več informacij v članku “Zakaj estetsko zobozdravstvo” ali nas pokličite, da skupaj ugotovimo, kaj je za vas najboljša rešitev…

Omogočite piškotke na spletni strani Murident in izboljšajte delovanje (dovolite Google Analytics anonimno beleženje statistike obiska, FB gumbe za všečkanje, itd.) Ali se strinjate z uporabo piškotkov? Dodatne informacije »