Estetsko zobozdravstvo Murident

+386 (0)1 430 51 59

Prvi pregled za težave

Prvi pregled za težave

Pregled za karies, zobni kamen, zobne obloge in druge težave

Kadar pacient prvič pride v zobno ambulanto je pomembno, da naredimo natančen pregled zobovja in vseh obzobnih tkiv, za glavne težave kot sta karies in zobni kamen.

Poleg kliničnega pregleda naredimo tudi natančen pregled rentgenske slike, ki jo pacient prinese s seboj na pregled in natančno anamnezo. Z natančno anamnezo ugotovimo kakšna zdravljenja je pacient imel pred obiskom v naši zobni ambulanti, kakšne posege je imel ter katere bolezni je prebolel ali za katerimi boleznimi trenutno boluje in kakšna zdravila prejema v zvezi z sedanjo boleznijo.

Pogosto so zdravila pomemben dejavnik na podlagi katerega se odločamo za terapijo. Pri anamnezi seveda ne smemo pozabiti tudi na alergije ali alergične reakcije v zvezi s posegi v ustni votlini. Tako alergične reakcije na anestetike kot tudi na antibiotike, ki jih lahko včasih predpišemo.

Potek zobozdravstvenega pregleda

Za temeljit zobozdravstveni pregled potrebujemo zobozdravniško sondo in ogledalce ter dobro svetlobo. Z zobozdravniško sondo preverimo vse stike med zobno zalivko in zobom iz vseh strani, pri tem pa si za boljši pregled nad delom, ki ga pregledujemo pomagamo z zobozdravniškim ogledalcem.

S pregledom navadno začnemo na eni strani in nato nadaljujemo po zobnem loku na drugo stran in nato pregledamo še nasprotno čeljust.

Pregled zalivk, zobnih oblog in zobnega kamna

Vse bele in amalgamske zalivke, ki so prisotne v zobeh morajo imeti tesen stik z zobom, ne sme biti špranj med zobom in zalivko, ne sme biti razpok v zalivki, prav tako ne sme biti zabarvanj zob ali zalivke. Zalivke ne smejo štrleti čez rob zoba, torej ne smejo biti previsne, saj se le tam kljub dobremu ščetkanju zadržujejo zobne obloge v katerih so bakterije ki povzročajo zobni karies in vnetje dlesne.

Poleg zalivk pri pregledu pogledamo stanje zobovine, obrabo sklenine ali dentina, razjede ob zobnem vratu, nepravilnosti v položaju, številu ali izraščanju zob. Seveda smo pozorni tudi ali so prisotne zobne obloge in zobni kamen.

Pri kliničnem pregledu ne smemo izpustiti pregleda dlesni, sluznice jezika, sluznice ustnic in lica ter sluznice nebnih lokov in žrela. Ter potipamo ali ima pacient povečane bezgavke v področju spodnje čeljusti in vratu.

Dlesni morajo biti bledo rožante in površine kot pomarančna lupina, na dlesni ne sme biti prisotnih pordelih področij ali razjed. Dlesen na sondiranje ne sme zakrvaveti.

Prav tako pacienta vprašamo ali mu med ščetkanjem kaj dlesen krvavi. Tudi ostale sluznice v ustih morajo biti bledo rožnate in gladke, svetleče površine. Jezik pa mora imeti gladko žametno obliko in bledo rožnato barvo.

Vse nenormalnosti ali odstopanja zabeležimo v kartoteko z opisom spremene in datumom, zato da kasneje lahko preverjamo uspešnost našega zdravljenja in časovni potek zdravljenja.

Pregled slik zobnega rentgena

Na koncu pregledamo še slike zobnega rentgena, ki jih pacient prinese s seboj. Na sliki pogledamo stanje zob, morebitne polnitve endodontsko zdravljenih zob, stanje kostnine ter morebitne resorbcije kosti, razredčitve kostnine, stanje čeljustnega sklepa ter obnosnih votlin. Vsa opažanja iz rentgenogramov skrbno zabeležimo v kartoteko, kar nam je lahko kasneje pri diagnostiki v pomoč.

Spletni obrazec

Naročilnica na obisk

Prosimo izpolnite naročilnico in se naročite na prvi obisk.

Vašo prijavo z veseljem pričakujemo, in garantiramo skrbno ravnanje z vašimi osebnimi podatki!

Delovni čas

Ponedeljek
Torek
Sreda - Četrtek
Petek