Plombiranje zob v estetskem zobozdravstvu

Že dolgo so minili časi, ko smo po odstranitvi zobne gnilobe manjkajoče zobno tkivo nadomeščali z amalgamskimi zalivkami. Take restavracije niso bile samo neestetske in v nasprotju z vidiki estetskega zobozdravstva, pač pa tudi po nekaterih raziskavah škodljive zdravju.

plombiranje zob estetsko zobozdravstvo

Nevarnosti amalgamskih zalivk

Čeprav direktne raziskave o škodljivosti obstoječih amalgamskih zalivk v ustni votlini ni, je vsekakor škodljiv del, ko se star amalgam odstranjuje in se drobni opilki razlezejo po vsej ustni votlini in kadar se svež amalgam tlači v zob z namenom restavracije manjkajoče zobovine.

Poleg tega gre ta škodljiv amalgam v odpadne vode in le –te obremeni z živim srebrom. Zato moramo v ordinacijah imeti posebne filtre, ki vodo iz zobozdravniškega stola filtrirajo, ločijo amalgam od ostale odpadne vode. Te filtre nato odlagamo po predpisanih protokolih.

 

Izdelava direktnih estetskih restavracij

Zaradi zgoraj navedenih razlogov v estetskem zobozdravstvu ne uporabljamo več besede plombiranje, pač pa govorimo o izdelovanju direktnih estetskih restavracij. Pri tej metodi uporabljamo posebne materiale in postopke s katerimi takšno restavracijo pritrdimo na zob.

 

Priprava zoba

Po tem, ko smo odstranili vso zobno gnilobo iz zoba, moramo površino zoba posebej pripraviti. Površino najprej jedkamo s kislino, s katero dosežemo, da je primerno hrapava. Nato sledi nanašanje posebnih lepil s katerimi bomo material, ki je namenjen za restavracijo prilepili v zob. Na tako pripravljeno površino nato sledi tlačenje materiala.

 

Bele plombe

Sodobni kompzitni materiali, kot že ime pove so sestavljeni iz posebne vrste akrilata, ki ima primešane zelo drobne delce porcelana. Akrilat daje želeno barvo, porcelan pa želeno trdnost. Še vedno je šibek člen »belih« zalivk prav vezava na zobovino. Zato pravimo, da so manj obstojne kot stare amalgamske.

Seveda pa s pravilnim rokovanjem iz strani zobozdravnika in skrbnim čiščenjem zob iz strani pacienta dosegamo rezultate, ki vodijo v vse večje odločanje za to vrsto nadomeščanja manjkajoče zobovine.

Omogočite piškotke na spletni strani Murident in izboljšajte delovanje (dovolite Google Analytics anonimno beleženje statistike obiska, FB gumbe za všečkanje, itd.) Ali se strinjate z uporabo piškotkov? Dodatne informacije »