Estetsko zobozdravstvo Murident

+386 (0)1 430 51 59

Zobna proteza in kombinirana zobna protetika

Rešitev za vaš nasmeh

Zobna proteza in kombinirana zobna protetika

Proteza mora biti tako oblikovana, da nadomesti manjkajoče zobe in manjkajočo dlesen in dajati za pacienta čimbolj naravni videz.

Za pacienta mora biti enostavno snemljiva in enostavna za čiščenje, saj le dobro očiščena proteza ne bo povzročala težav v smislu povzročanja vnetij na obzobnih tkivih in podporni površini. Nenazadnje pa mora biti tudi razmerje med ceno in pridobljeno kvaliteto življenja zaradi ponovne vzpostavitve normalnega žvečenja, primerno.

Postopek izdelave zobne proteze

V prvi fazi naredimo natančen pregled in pri tem ocenimo stanje zob nosilcev, stanje podporne površine, pregledamo panoramsko rentgensko sliko, in na podlagi zbranih podatkov naredimo načrt, ki ga pacientu tudi predstavimo in razložimo.

Sledi odtiskovanje zob in podporne površine za izdelavo modela. V drugi fazi sledi še eno bolj natančno odtiskovanje s posebej izdelano žlico, ki jo zobotehnik izdela iz akrilata. Na podlagi drugega odtisa dobimo delovni model na katerega se izdela ogrodje za bodočo delno protezo. To ogrodje je narejeno iz posebne zlitine, ki je dovolj trdna, da togo prenaša žvečne sile na podporno površino in dovolj prožna da ne poškoduje nosilnih zob.

V tretji fazi sledi preverjanje ogrodja v ustih in registracija griza. Z natančnim prenosom podatkov o načinu ugriza damo zobotehniku parametre kam mora postavljati zobe v protezi zato, da bo žvečenje funkcionalno. Saj le dobro funkcionalna delna proteza je dobra proteza.

Sledi postavljanje zob in preverjanje postavitve v ustih. Preverimo kako se zobje zgornje in spodnje čeljusti ujamejo med seboj, kako je pri gibih žvečenja in ali se kje prezgodaj zaletijo med seboj in korigiramo morebitne napake.

Zadnji korak je izgotovitev delne proteze in vstavitev v usta. Navadno je potrebna še ena ali dve kontroli po vstavitvi, da se še prilagodi zobno protezo do potankosti.

Kaj morate vedeti pri zobnih protezah

Kadar se odločamo za delne zobne proteze lahko načrtujemo samo izdelavo delne proteze na obstoječe zobe. To pomeni, da zob ni potrebno predhodno brusiti, ampak se uporabi zobe kot take za nosilce sidranja delne proteze. To uporabimo zlasti kadar so nosilni zobje zdravi in njihove zobne krone niso preveč plombirane, kadar so živi in trdni v kosti.

Kadar pa so zobne krone precej uničene, amalgamske ali bele zalivke pa pokrivajo večji del zobne krone ali so zobje avitalni, kar pomeni, da jim je bil odstranjen zobni živec in na njegovo mesto vstavljeno polnilo, svetujemo pacientu, da se nosilni zob preobleče s krono, ki bo imela narejene tudi primerne utore preko katerih se bo proteza sidrala in prenašala žvečne sile na nosilne zobe.

Kombinirana zobna protetika

V tem primeru govorimo o kombinirani fiksno-snemni protetiki. Krone, ki se izdelajo se cementira na zobe nosilce in niso snemljive. Pacient mora take zobe čistiti tako kot je skrbel do sedaj za svoje zobe, snemljivi del, to je proteza pa se sname iz ust očisti in vstavi nazaj v usta.

V primeru, da se odločimo za kombinirano fiksno-snemno zobno protetiko moramo predhodno zobe obrusiti in odtisniti s posebnimi materiali zato, da zobotehniku posredujemo informacijo kakšne zobe naj izdela, da bodo dobro nosili delno protezo.

Spletni obrazec

Naročilnica na obisk

Prosimo izpolnite naročilnico in se naročite na prvi obisk.

Vašo prijavo z veseljem pričakujemo, in garantiramo skrbno ravnanje z vašimi osebnimi podatki!

Delovni čas

Ponedeljek
Torek
Sreda - Četrtek
Petek