Estetsko zobozdravstvo Murident

+386 (0)1 430 51 59

Zobne prevleke

Za lep nasmeh!

Zobne prevleke

Kadar zobe prizadene zobna gniloba ali karies je potrebno vse kariozne mase odstraniti in nastali defekt nadomestiti z ustreznim umetnim materialom.

Za normalno funkcijo žvečenja in razkosavanja grižljajev hrane je nujno potrebno, da zobu povrnemo njegovo prvotno obliko z nadomestnim materialom. To je lahko bodisi material za izdelavo zalivk ali prevleka.

Za izdelavo zobne prevleke se odločimo, kadar zobu manjka toliko zobnega tkiva, da z izdelavo zalivke ne uspemo dolgoročno nadomestiti manjkajoči del zoba. Zobna prevleka zajema zob po celem obodu zoba in nadomesti manjkajočo zobno krono v celoti.

Zobne prevleke lahko izdelujemo iz kombinacije kovine in plastičnega fasetirnega materiala, kombinacije kovine in porcelana, kombinacije cirkona in porcelana ter polnokeramične prevleke.

Zobne prevleke iz kovin

Kadar se odločamo za prevleke, ki so kombinacija kovine in fasetirnega materiala ali porcelana je kovina lahko nerjaveče jeklo ali različne zlate zlitine. Za zlate zlitine se navadno odločamo kadar pacient navaja alergije na kovine ali kadar želimo s porcelanom, ki ga pečemo na kovino dobiti toplejše barve. Namreč barva zlata prispeva nekoliko tudi k barvi končnega zoba.

Kadar ima pacient že v ustih protetična dela iz kombinacije kovine in porcelana ali iz kombinacije kovine in fasetirnega materiala je pomembno da, se odločamo za materiale, ki so že prisotni v ustih.

Z vgrajevanjem različnih kovin v usta lahko povzročimo nastanek manjših galvanskih tokov, ki se odražajo kasneje pri pacientu s pekočim jezikom, občutkom kovinskega okusa v ustih ali z raztapljanjem kovine na eni strani in nalaganjem kovine na drugi strani. Pravimo, da pacient deluje kot baterija.

Zobne prevleke in estetsko zobozdravstvo

Za prevleke, ki so kombinacija cirkon sulfidov in porcelana se navadno odločamo kadar je zahteva po estetiki največja. To je predvsem pomebno za zobe vidnega dela.

Z ogrodjem, ki je narejen iz cirkon sulfida se že približamo naravnemu zobu saj je ogrodje že v barvi dentina, na tako ogrodje nato pečemo še porcelan, ki po barvi, transparenci in translucenci dosega videz naravnega zoba.

Slabost teh prevlek je njihova visoka cenovna vrednost. Prednost pa je vsekakor velika trdnost in se lahko meri s kovinsko keramičnimi prevlekami. Zato kadar ni potrbe po veliki trdnosti, se lahko odločimo tudi za nekoliko cenejše polnokeramične prevleke, ki v estetskem zobozdravstvu dosegajo vse zahteve za izdelavo na videz povsem naravnega zoba.

Spletni obrazec

Naročilnica na obisk

Prosimo izpolnite naročilnico in se naročite na prvi obisk.

Vašo prijavo z veseljem pričakujemo, in garantiramo skrbno ravnanje z vašimi osebnimi podatki!

Delovni čas

Ponedeljek
Torek
Sreda - Četrtek
Petek