Estetsko zobozdravstvo Murident

+386 (0)1 430 51 59

Zobni mostiček

Za lep nasmeh!

Zobni mostiček

Kadar v zobnem loku manjka eden ali več zob lahko vrzel, ki je nastala, premostimo s zobnim oziroma protetičnim mostičkom.

Navadno je za izdelavo mostička potreben dober in čvrst nosilec na obeh straneh vrzeli. Zob, ki bo predstavljal nosilec mora imeti visoko bilološko vrednost. To pomeni, da mora biti živ, brez znakov vnetja tako zobnega živca ali obzobnih tkiv, dlesen mora biti bledo rožnata in čvrsto priraščena na zob, ne sme biti prisotnih žepov.

Tudi kadar zob ni živ, to pomeni, da je endodontsko oskrbljen, mora biti polnitev tesna in homogena ter primerne dolžine, v obzobnem tkivu ne sme biti znakov vnetja, prav tako na dlesni ne sme biti znakov vnetja ali fistul. Zobna protetika in njena bo prognoza za obstojnost, bo v takem primeru ugodna.

Izdelava zobnega mostička

Za izdelavo zobnega mostička, je potrebnih kar nekaj faz, preden končni izdelek lahko pacientu vstavimo v usta.

V prvi fazi potrebne zobe nosilce primerno obrusimo, dobljeno stanje odtisnemo s posebnimi in zelo natančnimi odtisnimi masami. Pomembno je, da vzamemo še voščeni odtis ugriza. Tako zobotehniku prenesemo informacijo iz ust v laboratorij o prostoru med zobmi zgornje in spodnje čeljusti, o položaju zob.

Seveda je po končanem odtiskovanju potrebno zobe zaščititi pred vplivi iz ustne votline. V ustih so obrušeni zobje posebno občutljivi, tako na bakterije, ki so prisotne v ustni votlini kot na dražljaje zaradi prehranjevanja, toplo, hladno, kislo, sladko, slano. Pacientu izdelamo provizorične zobne krone.

V drugi fazi sledi preverjanje ustreznosti ogrodja. Predvsem smo pozorni kako ogrodje sedi na zobeh nosilcih ali so prisotne špranje med zobom in ogrodjem ali ogrodje veha ter kakšen je odnos do dlesni.

V tretji fazi dobimo že končano protetično delo in sledi preverjanje ugriza, odstranimo dele porcelana, ki moti ugriz. Sledi še končno glaziranje in cementiranje zobnega mostička.

Pomembno je vedeti, da so zobni mostički, ki so enkrat cementirani v usta nesnemljivi.

Spletni obrazec

Naročilnica na obisk

Prosimo izpolnite naročilnico in se naročite na prvi obisk.

Vašo prijavo z veseljem pričakujemo, in garantiramo skrbno ravnanje z vašimi osebnimi podatki!

Delovni čas

Ponedeljek
Torek
Sreda - Četrtek
Petek